jump to navigation

Per què suem? Novembre 11, 2009

Posted by Urri in Uncategorized.
trackback

Vivim en un clima en el que determinats mesos de l’any ens passem pràcticament el dia suant. Fa molta calor i el nostre cos necessita regular constantment la temperatura. Igualment, la nostra cultura porta associada la pràctica de l’esport, que també fa suar. Finalment, qui no ha patit una desagradable suor freda en alguna ocasió?

La quantitat mitjana de suor és d’un litre diari. No obstant, en circumstàncies extremes podem arribar a perdre fins a 10 vegades més

sweatEl que anomenem suor és un líquid salat i transparent  que segreguen les glàndules sudorípares que tenim tots els mamífers sota la pell. La seva funció és regular la temperatura corporal. Quan aquesta augmenta, les glàndules comencen a dur a terme la seva funció i s’inicia el procés que anomenem transpiració. L’evaporació del líquid a la pell, provoca un descens de la temperatura corporal. Per això és molt important que quan hi ha pèrdues importants de líquid degut a la suor, intentem contrarrestar-les ingerint molta aigua.
De totes maneres no només suem quan fa molta calor o quan fem un exercici físic. També es desencadena el mecanisme de la transpiració en altres casos. Per exemple, posem per cas, quan ens acabem de menjar un plat d’escudella molt calenta o un guisat d’aquells que saben fer les àvies, notarem que ens posem a suar immediatament. En aquest cas, les glàndules que treballen són les anomenades ecrines. La suor és pràcticament imperceptible pel que fa a l’olor i és general per tot el cos. En altres casos, la suor pot ser provocada per un procés febril; si un virus ataca el nostre cos, la sang reacciona contra l’intrús augmentant la seva temperatura. Això també ens fa suar i és una manera d’eliminar les toxines que hi ha al nostre cos.
Una altra situació en la qual ens posem a suar, en aquest cas sense causa física aparent, és quan s’origina per situacions emocionals fortes. En aquests casos s’acostuma a utilitzar l’expressió suor freda. Segur que davant de la imminència d’un examen, o quan el mestre o la mestra passa per damunt del nostre nom a la llista per demanar a algú que surti a fer un exercici a la pissarra, hem notat aquesta sensació. Quan això passa, el nostre cos segrega adrenalina, que és una hormona que ens prepara per a una resposta ràpida. Aleshores es posen a funcionar les anomenades glàndules opacrines que barregen a la suor altres substàncies que, en ser descomposades per la flora bacteriana de la pell provoquen la mala olor característica de la suor.  Les parts del cos més afectades són el front, les aixelles i les plantes de les mans i dels peus.

Els enigmes del professor Puntdellibre

Quina és la composició
que fa que la suor segregada
ens sembli, al gust, salada
i piqui si hi ha alguna lesió?

Quina és la temperatura
de la nostra massa corporal
que els metges amb molta cura
consideren ideal?

Solucions

  1. Aigua i àcids urocànics, entre d’altres
  2. 37º
Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: