jump to navigation

Perquè fa fred a l’hivern? Novembre 4, 2009

Posted by Urri in Uncategorized.
trackback

Malgrat el canvi climàtic i les alteracions que s’estan produint en el nostre entorn degudes a les incomptables bretolades que els humans li estem fent al planeta, de moment encara podem observar una ostensible  amplitud tèrmica entre l’estiu i l’hivern. Això té una explicació científica

estiuhivernL’eix de la Terra no és perpendicular respecte al pla de l’elíptica sinó que es troba inclinat, formant un angle de 66º 30′. Les conseqüències d’aquest fet són enormes

l nostre clima es correspon a grans trets -i amb els matisos corresponents- amb els de les latutuds mitjanes, aquells que al llarg de l’any experimenten una successió molt acusada de quatre estacions ben diferenciades. En aquests moments ens trobem al bell mig de la tardor, estació que mena la transició des de les calors estivals als freds més o menys rigorosos de l’hivern.
L’element directament responsable de tot això és la inclinació de l’eix de la terra que fa que els rajos solars incidèixin de manera diferent segons l’època de l’any en que ens trobem. Com sabeu, la terra, per mitjà de l’anomenat moviment de traslació,  dóna una volta al sol cada any; a més a més, el moviment de rotació li fa donar una volta sobre si mateixa cada dia. Si l’eix de la terra fos vertical, tots els dies de l’any serien iguals i tindríem le mateixes hores de llum i de foscor. Això voldria dir que no existirien les estacions. El fet de ser inclinat fa que en determinades èpoques de l’any, els raigs solars arribin d’una manera més o menys perpendicular. Tots haureu observat que a l’hivern el sol està més baix respecte a l’horitzó; I també haureu observat que durant els mesos d’hivern la durada de les hores enquè rebem la llum solar és menor que a l’estiu.
Com a conseqüència de tot això que hem dit, durant els mesos d’hivern la llum del sol ha de travessar un major gruix d’atmosfera i, a més, la seva obliqüitat fa que escalfin molt menys. Per fer-ne una prova casolana, il·lumineu amb un lot la superfície d’una taula. Si manteniu el llum vertical veureu que la superficie il·luminada és més petita però més intensa. Si la inclineu comprovareu que l’espai amb llum és més gran però al mateix temps la intensitat disminueix. Aixo vol dir que en cada unitat de superfície l’energia és menor. Ara intenteu imaginar-vos aquesta observació amb la immensa energia calorífica i lumínica que produeix el sol i amb les seves  repercussions pel que fa al clima.
Tot això succeeix tant a l’hemisferi nord com al sud però a la inversa, de manera que quan al nord és hivern al sud és estiu, i viceversa.

l nostre clima es correspon a grans trets -i amb els matisos corresponents- amb els de les latutuds mitjanes, aquells que al llarg de l’any experimenten una successió molt acusada de quatre estacions ben diferenciades. En aquests moments ens trobem al bell mig de la tardor, estació que mena la transició des de les calors estivals als freds més o menys rigorosos de l’hivern.L’element directament responsable de tot això és la inclinació de l’eix de la terra que fa que els rajos solars incidèixin de manera diferent segons l’època de l’any en que ens trobem. Com sabeu, la terra, per mitjà de l’anomenat moviment de traslació,  dóna una volta al sol cada any; a més a més, el moviment de rotació li fa donar una volta sobre si mateixa cada dia. Si l’eix de la terra fos vertical, tots els dies de l’any serien iguals i tindríem le mateixes hores de llum i de foscor. Això voldria dir que no existirien les estacions. El fet de ser inclinat fa que en determinades èpoques de l’any, els raigs solars arribin d’una manera més o menys perpendicular. Tots haureu observat que a l’hivern el sol està més baix respecte a l’horitzó; I també haureu observat que durant els mesos d’hivern la durada de les hores enquè rebem la llum solar és menor que a l’estiu.Com a conseqüència de tot això que hem dit, durant els mesos d’hivern la llum del sol ha de travessar un major gruix d’atmosfera i, a més, la seva obliqüitat fa que escalfin molt menys. Per fer-ne una prova casolana, il·lumineu amb un lot la superfície d’una taula. Si manteniu el llum vertical veureu que la superficie il·luminada és més petita però més intensa. Si la inclineu comprovareu que l’espai amb llum és més gran però al mateix temps la intensitat disminueix. Aixo vol dir que en cada unitat de superfície l’energia és menor. Ara intenteu imaginar-vos aquesta observació amb la immensa energia calorífica i lumínica que produeix el sol i amb les seves  repercussions pel que fa al clima.Tot això succeeix tant a l’hemisferi nord com al sud però a la inversa, de manera que quan al nord és hivern al sud és estiu, i viceversa.

Els enigmes del professor Puntdellibre

Al món mundial hi ha
dos hemisferis iguals.
A més de Nord i Sud
quins noms reben com a tals?

Com es diuen les línies
que marquen amb molta precissió
la zona de la terra on algun dia
no hi ha gens de claror?

Solucions

Hemisferi Boreal i hemisferi Austral

Cercles polars àrtic i antàrtic

Anuncis

Comentaris»

1. Crdkigwhe - Octubre 24, 2010

No es correcte dir que a l’estiu fa mes calor que a l’hivern per quines dos causes?


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: