jump to navigation

Perquè es canvia l’hora? Octubre 27, 2009

Posted by Urri in Uncategorized.
trackback

Ho hem patit aquest darrer cap de setmana i, en general, ens toca passar-ho dos cops l’any. Des de fa un bon pilot d’anys que a la primavera i a la tardor endarrerim o avancem els rellotges una hora sencera. A final d’octubre celebrem que podem dormir una hora més, però, no ens fem il·lusions, ens la tornaran a prendre.


Nosaltres ens regim per l’anomenat GMT+1, que vol dir l’horari de Greenwich afegint-hi una hora. Però a l’estiu n’hi afegim una altra.


cambiohorario-catA voltes, els misteris de l’astronomia en són tants i tan grans que ni tan sols no ens plantegem intentar saber-ne el perquè. No ens estranya que el sol surti cada dia ni que a l’hivern faci fred i, per tant, no ens preocupa gaire el perquè. A voltes, però, hi paranys amagats que ens mostren fenòmens que ens pensem que són capricis de la natura i que poden tenir relació amb la inclinació de l’eix de la Terra o de qualsevol altra raó científica que no tenim a l’abast de la nostra quotidianitat. Aquest cop, però, no és així. Resulta que el fet d’haver d’avançar o endarrerir l’hora dos cops l’any no té a veure amb les llunes ni amb una acció sobrenatural dels déus de l’Olimp. És una mesura que té el seu origen únic en l’acció de l’Home en el seu intent d’estalviar energia. La mesura d’avançar els rellotges segons sigui estiu o hivern no és nova i té a veure amb l’aprofitament de la llum solar per a la il·luminació i l’escalfament de les llars i dels centres de producció. A l’antic Egipte i a l’antiga Roma ja es duia a terme una mena de flexibilització de l’horari de manera que dividien les hores de llum en dotze parts iguals. El resultat era que a l’estiu les hores eren més llargues que a l’hivern. Ja en èpoques més modernes, el 1784, Benjamin Franklin va afirmar que els parisencs estalviaven espelmes si es llevaven més d’hora i així aprofitaven més la llum diürna. A principi del s. XX, un lord britànic, constructor i afeccionat a fer passejos a cavall, va observar, contrariat, que segons quines èpoques de l’any havia d’escurçar les seves passejades per manca de llum. Aleshores va decidir llevar-se més d’hora per tal d’aprofitar-la més. De seguida, va pensar en aplicar aquests horaris als seus treballadors. Durant la Primera Guerra Mundial la seva aplicació es va anar generalitzant entre tots els contendents, ja que les autoritats militars es van adonar dels avantatges d’aprofitar la llum solar.. Avui en dia una gran part del món, sobretot els països industrialitzats de l’hemisferi nord, posen en pràctica la mesura, encara que amb forts debats sobre la seva utilitat real.

Els enigmes del Professor Puntdellibre

Amb quines sigles es coneix
arreu del món
l’anomenat horari d’estiu
en clau internacional?

Quin any fou adoptat
per primer cop a Espanya
l’horari d’estiu
i des d’aleshores ens acompanya?

Solucions:

 • D.S.T
 • 1918
 • Anuncis

  Comentaris»

  No comments yet — be the first.

  Deixa un comentari

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

  Google+ photo

  Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

  Twitter picture

  Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

  Facebook photo

  Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

  w

  S'està connectant a %s

  %d bloggers like this: