jump to navigation

Perquè cauen les fulles? Octubre 20, 2009

Posted by Urri in Uncategorized.
trackback

Tots us haureu adonat que els boscos, i en general tota la natura, tenen un color diferent segons l’època de l’any en que els visitem. I no només el color sinó que algunes coses poden ser completament diferents. Per exemple els arbres. Alguns d’ells a l’estiu tenen les fulles verdes, a la tardor es tornen grogues o vermelloses i a l’hivern… no hi són

fullesaterraAixò no passa amb tots els arbres. N’hi ha que perden les fulles i en diem arbres de fulla caduca. Els altres són els de fulla perenne.

Això té la seva explicació natural i no ve pas de cap mena d’encanteri misteriós ni de cap divinitat de l’Olimp que amb la seva bufera faci caure totes les fulles.
Les plantes i els arbres són, com sabeu, éssers vius que, com a tals, compleixen els diversos estadis del cicle vital, que són: néixer, créixer, multiplicar-se i, finalment, morir. En aquest moment ens interessa el segon, el fet de créixer, per al qual necessiten alimentar-se. Els arbres tenen les seves arrels clavades al subsòl, de manera que amb l’ajuda de l’aigua poden aprofitar les substàncies minerals que necessiten per viure. A través dels vasos conductors, aquests nutrients que formen la saba s’escampa per tot l’organisme i arriba a les fulles. És aquí on es produeix l’element bàsic de tot el procés: la fotosíntesi. Es tracta és un procés metabòlic que converteix el diòxid de carboni en glucosa, entre d’altres, utilitzant l’energia de la llum solar.  L’agent responsable de l’aprofitament de l’energia solar és la clorofil·la, que alhora és també la responsable del colt verd de les fulles.
Quan l’estiu s’acaba la llum del sol comença a minvar i és el moment que els arbres “saben” que cal començar a preparar-se per a l’hivern. Aleshores la clorofil·la comença a desaparèixer de mica en mica durant la tardor. El color de les fulles comença a engroguir-se o envermellir de manera paulatina. No és que aquests tons no hi fossin a l’estiu o a la primavera sinó que quedaven amagats sota la capa de la clorofil·la. Les substàncies que provoquen aquestes pigmentacions són les responsables de que les fulles aguantin una miqueta més als arbres.  Durant la tardor, els conductes que uneixen la fulla amb l’atbre, i que transporten els diferents fluids en els dos sentits, es van assecant fins que arriben a tancar-se del tot. Aleshores la fulla començarà un procés ràpid d’assecatge que acabarà amb la seva caiguda. Aquest procés, a hores d’ara, ja ha començat i molts espais forestals, així com urbans també, comencen a evidenciar les fulles que ja van caient dels arbres. A l’hivern, els arbres hauran de sobreviure amb l’aliment acumulat.

Els enigmes del professor Puigdellibre

Quins arbres ben quotidians
amb nom de fruita tropical
omplen de fulles passeigs i rambles
tant a la muntanya com al litoral?

Hem dit que la fotosíntesi
és el procés bàsic de tot vegetal
Però que vol dir en realitat
aquesta paraula descomunal?

Les Solucions

  1. Els plàtans
  2. Unió per mitjà de la llum
Anuncis

Comentaris»

1. Laia - gener 16, 2011

està molt ben explicat


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: