jump to navigation

Perquè és blau el cel? Setembre 30, 2009

Posted by Urri in Uncategorized.
trackback

Els poetes i els somiatruites no es cansen mai de parlar del cel blau. La veritat és que és innegable que un cel ben blau és sinònim de bon temps i contribueix a l’estabilitat emocional de les persones i un dels climes més envejats és el mediterrani que és el que disposa d’una coloració blava més intensa. Però perquè és blau?

Sky_DuskL’Espai no té color i la llum del sol és blanca. Si de nit mirem amunt veurem que, si no hi ha contaminació lumínica, el cel és negre i els estels són blancs.

En canvi si ho fem de dia veurem un entorn d’un color blau intens, d’un blau que de manera inequívoca hem anomenat blau-cel. L’expressió mirar al cel conté en sí una incorrecció ja que, de fet, el cel com a tal no és res que existeixi, en el sentit astronòmic. El que veiem nosaltres és el resultat de la interacció dels raigs solars amb l’atmosfera. L’atmosfera està formada per tot un seguit de gasos i partícules en suspensió. Quan la llum passa a traves d’un medi diferent es descompon en tots els colors de l’espectre i, a més, en varia la direcció. Els rajos de llum surten projectats en direccions diferents segons el color de que es tracti. Els grocs i els vermells són els que menys variació experimenten, raó per la qual percebem el sol com de color groc. Mentre que els blaus són els més afectats cosa que fa que els rajos de la gamma dels blaus vagin canviant de direcció cada vegada que passen per les diverses partícules i així es van escampant per l’atmosfera.

Durant la nit, la llum que procedeix directament del sol és nul·la i de l’espai només ens arriba la que procedeix dels estels, molt minvada per la distància, i la que procedeix de la lluna, que com sabeu és el reflex de la llum solar. Tant en un cas com en l’altre, l’efecte es produeix igualment però la seva intensitat és tan baixa que no és apreciable per l’ull humà. Aquesta és la raó per la qual durant la nit puguem observar l’univers amb totes les esterlles i constel·lacions així com alguns dels planetes del nostre sistema solar. És aleshores, però, quan més influeix la llum en sentit ascendent, o sigui la que procedeix de la superfície terrestre. Per això, en punts allunyats de les ciutats és molt més fàcil l’observació de l’Espai. La contaminació lumínica, juntament amb la humitat i la contaminació atmosfèrica, poden impedir l’exploració espacial

Els enigmes del Professor Puntdellibre

Quin fenomen permet observar
sense ulleres ni llargavistes
la descomposició de la llum blanca
en multicolors llistes?

La Solució

L’arc de Sant Martí

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: